Dobré rady

Varenie vo všeobecnosti: nie je dobré príliš prevárať jedlá, najmä jedlá zo zeleniny a ovocia, pretože takto strácajú vitamíny.

Varenie hydiny: pozor na nedovarené jedlá, ktoré môžu obsahovať baktérie.

Var: používajte málo vody a nechajte zeleninu chrumkavú, vyhnite sa dlhému varu aj prevareniu.

Varenie na pare: uprednostňuje sa varenie vo vodnej pare. Na omáčky, krémy a pod. znovu použite vodu z varenia, ktorá obsahuje vitamíny.

Varenie v mikrovlnnej rúre je dobré na zohriatie jedla a užitočné na rýchle rozmrazenie.

Varenie v rúre: nie je potrebné pridávať olej k mäsu; treba však použiť papier na pečenie alebo alobal. Horúca teplota v rúre ničí vitamín C.

Varenie v hrnci: je užitočné na opekanie, dusenie a varenie mäsa. Mäso je mäkké a nestrácajú sa vitamíny, ale zrážajú sa tuky, ledaže by sa pred varením neodstránila koža a sadlo.

Grilovanie: je ideálne pre odstránenie tuku obsiahnutého v mäse, ktorý sa rozpustí a vytečie preč. Pozor však na to, aby sa mäso nepripálilo a neočernelo, pretože by to mohlo dať podnet k tvorbe nádorov. Preto nejedzte a neservírujte pripálené jedlá.

Varenie v alobale: použitie papiera na pečenie alebo alobalu sa odporúča pri mäse a rybách, do ktorých sa môže pridať zelenina alebo bylinky, plátky citrónu, korenie, hríby, rajčiny. a to bez použitia tuku.

Varenie na šťave: pri mäse, hydine, zverine sa vyhnete tukom, pričom sa pridávajú olúpané rajčiny, cibuľa, bylinky, zemiaky.

Smaženie: sa neodporúča so žiadnymi olejmi ani v žiadnej forme.

Používajte panvice proti pripáleniu, ktoré umožňujú používanie malého množstva oleja a tlakové hrnce, ktoré urýchľujú varenie. Aj wok je hrniec, ktorý umožňuje varenie s malým množstvom oleja.

Kupujte čerstvé ingrediencie.

Nerozmrazujte znovu jedlá, ktoré už raz boli rozmrazené.

Zahoďte škatuľky a nádobky, ktoré obsahujú staré potraviny.

Konzumujte zeleninu pokiaľ možno surovú a vyberajte si sezónnu zeleninu.

Pridajte surový olej až na konci varenia.

Používajte extra panenský olivový olej, slnečnicový olej, kukuričný olej alebo olej z obilných klíčkov. Odporúčame však malé množstvo.

Množstvo oleja odmerajte lyžičkou a nelejte ho odoka.

Vylúčte jedlá bohaté na živočíšne tuky: maslo, slaninu, sadlo, žĺtok, tučné syry, tučné mäso, vnútornosti.

Zvýšte prísun potravín bohatých na vlákninu: zelenina, ovocie, celozrnné jedlá, orechy a strukoviny, najmä sója. Uprednostňujte celozrnné jedlá, ako napríklad: múka, ryža, jačmeň, cestoviny, cereálie, müsli, ovos, ktoré sú bohaté na rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu.