Cícer s cestovinami
Pre šesť osôb
250 g suchého cíceru (alebo 120 g namočeného) na osobu
250 g dlhých tenkých rezancov
3 umyté a vykostené sardely
3 cibule
1 strúčik cesnaku
1 vetvička rozmarínu
viazanička petržlenovej vňate
{mospagebreak}
Pre šesť osôb |
|
![]() |
Príprava |
- Cícer nechajte cez noc namočený v studenej vode.
- Vymeňte vodu a povarte s vetvičkou rozmarínu 90 minút. Udržujte teplé.
- Nakrájajte cibuľu a speňte v dvoch lyžiciach zeleninového vývaru.
- Pridajte roztlačený cesnak, rajčinový pretlak a sardely.
- Niekoľko minút povarte a dobre pomiešajte.
- Cícer sceďte a odložte vodu, v ktorej sa varil.
- Uvarený cícer pridajte k pripravenej omáčke a 15 minút nechajte postáť.
- Do vody, v ktorej sa varil cícer, pridajte bujón a nechajte zovrieť.
- Uvarte cestoviny „al dente“, sceďte a pridajte k cíceru spolu s troškou vody, v ktorej sa varila cestovina.
- Cícer a cestovinu vložte do polievkovej misy, posypte posekanou petržlenovou vňaťou a polejte tromi lyžicami extra panenského olivového oleja.
- Jedlo podávajte teplé.
Kilokalórie/porcia 424,6 kcal |
Bielkoviny celkovo 16,7 g
Lipidy celkovo 11,9 g
Využiteľné sacharidy 62,6 g
Mastné kyseliny:
– nasýtené celkovo 1,9 g
– mononenasýtené celk. 7,5 g
– polynenasýtené celk. 2,2 g
Cholesterol 5,3 g
Vláknina 7,9 g
Železo 4,17 mg Vápnik 126,3 mg Sodík 665,4 mg Draslík 592,6 mg |
Fosfor 236,8 mg Magnézium 78,4 mg Vitamíny: B1 0,35 mg B2 0,17 mg B3 3,15 mg B9 102,3 μg A 4,1 μg E 3,3 mg D 0,3 mg B5 0,69 mg B8 3,3 μg B12 0,0 μg |