Ryža s trevijskou čakankou
Pre šesť osôb
350 g ryže
700 g trevijskej čakanky
80 g chudej slaniny nakrájanej na kocky
1 nadrobno nakrájaná šalotka
1 nadrobno nakrájaný pór
1 nadrobno nakrájaná cibuľa
{mospagebreak}
Pre šesť osôb |
|
![]() |
Príprava |
- Na oleji jemne opražte ryžu s cibuľou. Dochuťte pohárom bieleho vína a zalejte zeleninovým vývarom, aby bola ryža zakrytá.
- Pridajte bobkový list.
- Polovicu panvice zakryte alobalom a pečte v rúre asi 10 minút (pri 220°).
- Ryžu ochuťte dvoma lyžicami extra panenského olivového oleja a troškou čierneho korenia. Nechajte vychladnúť .
- Vonkajšie listy čakanky na plechu ugrilujte v rúre a odložte nabok. Musí ich byť dosť na vyloženie pudingovej formy. Zvyšok čakanky nakrájajte na kocky.
- Najemno nakrájajte šalotku a pór.
- V panvici ich speňte na dvoch lyžiciach zeleninového vývaru.
- Pridajte slaninu nakrájanú na malé kocky a niekoľko minút opekajte.
- Pridajte šalotku nakrájanú na kocky, prikryte a 1 minútu nechajte speniť.
- Dochuťte červeným vínom.
- Varte 10 minúť a ak je to nevyhnutné, pridajte trošku vývaru.
- Ryžu ochuťte polovicou čakanky.
- Pudingovú formu potrite lyžicou extra panenského olivového oleja.
- Vyložte ju grilovanými listami čakanky, ktoré ukladajte zo stredu smerom von.
- Naplňte ryžou a dobre natlačte.
- Ohnite listy čakanky, ktoré vytŕčajú z formy nad ryžou.
- Pečte v rúre asi 10 minút (pri 220°).
- Hotové vyklopte na tanier a ozdobte zvyšnou čakankou.
Jedlo môžete podávať s fašírkami zo zmiešaného bieleho mäsa (morčacieho, kuracieho, teľacieho).
Kilokalórie/porcia 399,5 |
Bielkoviny celkovo 9,6 g
Lipidy celkovo 12,4 g
Využiteľné sacharidy 54,7 g
Mastné kyseliny:
– nasýtené celkovo 2,4 g
– mononenasýtené celk. 8,1 g
– polynenasýtené celk. 1,5 g
Cholesterol 12,0 g
Vláknina 3,7 g
Železo 1,5 mg Vápnik 49,2 mg Sodík 864,3 mg Draslík 422,5 mg |
Fosfor 149,5 mg Magnézium 60,1 mg Vitamíny: B1 0,17 mg B2 0,11 mg B3 1,4 mg B9 27,4 μg A 0,0 μg E 2,5 mg D 0,12 mg B5 0,4 mg B8 5,6 μg B12 0,0 μg |