Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Ryža s trevijskou čakankou

Pre šesť osôb
350 g ryže
700 g trevijskej čakanky
80 g chudej slaniny nakrájanej na kocky
1 nadrobno nakrájaná šalotka
1  nadrobno nakrájaný pór
1 nadrobno nakrájaná cibuľa 
{mospagebreak}

   Pre šesť osôb
  • 350 g ryže
  • 700 g trevijskej čakanky
  • 80 g chudej slaniny nakrájanej na kocky
  • 1 nadrobno nakrájaná šalotka
  • 1  nadrobno nakrájaný pór
  • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
  • 1 pohár bieleho vína
  • 1 pohár červeného vína
  • zeleninový vývar – na každú šálku ryže dve šálky vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • čierne korenie
  • štipka soli

 

   Príprava
  1. Na oleji jemne opražte ryžu s cibuľou. Dochuťte pohárom bieleho vína a zalejte zeleninovým vývarom, aby bola  ryža zakrytá.
  2. Pridajte bobkový list.
  3. Polovicu panvice zakryte alobalom a pečte v rúre asi 10 minút (pri  220°).
  4. Ryžu ochuťte dvoma lyžicami extra panenského olivového oleja a troškou čierneho korenia. Nechajte vychladnúť .
  5. Vonkajšie listy čakanky na plechu ugrilujte v rúre a odložte nabok. Musí ich byť dosť na vyloženie pudingovej formy. Zvyšok čakanky nakrájajte na kocky.
  6. Najemno nakrájajte šalotku a pór.
  7. V panvici ich speňte na dvoch lyžiciach zeleninového vývaru.
  8. Pridajte slaninu nakrájanú na malé kocky a niekoľko minút opekajte.
  9. Pridajte šalotku nakrájanú na kocky, prikryte a 1 minútu nechajte speniť.
  10. Dochuťte červeným vínom.
  11. Varte 10 minúť a ak je to nevyhnutné, pridajte trošku vývaru.
  12. Ryžu ochuťte polovicou čakanky.
  13. Pudingovú formu potrite lyžicou extra panenského olivového oleja.
  14. Vyložte ju grilovanými listami čakanky, ktoré ukladajte zo stredu smerom von.
  15. Naplňte ryžou a dobre natlačte.
  16. Ohnite listy čakanky, ktoré vytŕčajú z formy nad ryžou.
  17. Pečte v rúre asi 10 minút (pri 220°).
  18. Hotové vyklopte na tanier a ozdobte zvyšnou čakankou.

Jedlo môžete podávať s fašírkami zo zmiešaného bieleho mäsa (morčacieho, kuracieho, teľacieho).

 Kilokalórie/porcia 399,5
Bielkoviny celkovo 9,6 g 
Lipidy celkovo 12,4 g
Využiteľné sacharidy 54,7 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 2,4 g
 – mononenasýtené celk. 8,1 g
 – polynenasýtené celk. 1,5 g
Cholesterol 12,0 g
Vláknina 3,7 g
Železo 1,5 mg
Vápnik 49,2 mg
Sodík 864,3 mg
Draslík 422,5 mg
 
Fosfor 149,5 mg
Magnézium 60,1 mg
Vitamíny:
 B1 0,17 mg
 B2 0,11 mg
 B3 1,4 mg
 B9 27,4 μg
 A 0,0 μg
 E 2,5 mg
 D 0,12 mg
 B5 0,4 mg
 B8 5,6 μg
 B12 0,0 μg