Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Sardelový nákyp

Pre šesť osôb
600 g sardel
300 g čerešňových paradajok
4 stredne veľké zemiaky
3 lyžice extra panenského olivového oleja
3 lyžice strúhanky
viazanička petržlenovej vňate
{mospagebreak}

   Pre šesť osôb
  • 600 g sardel
  • 300 g čerešňových paradajok
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice strúhanky
  • viazanička petržlenovej vňate
  • 1 strúčik cesnaku
  • oregano
  • čierne korenie
  • štipka soli

 

   Príprava
  1. Čerstvé sardely umyte, vypitvajte, odstráňte chrbtovú kosť s kosťami aj hlavu.
  2. Prepláchnite pod tečúcou studenou vodou a osušte.
  3. Očistite zemiaky a 8 - 10 minút povarte vo vriacej vode.
  4. Okrúhlu ohňovzdornú misu (s priemerom 25 cm) potrite lyžicou extra panenského olivového oleja.
  5. Zemiaky nakrájajte na hrubé plátky a poukladajte ich na dno misy.
  6. Porozkladajte ryby chvostom k stredu a pokryte ich zemiakmi.
  7. Umyté paradajky nakrájajte na štvrtiny a poukladajte ich na sardely.
  8. Ochuťte štipkou soli, čiernym korením, strúhankou a dvoma lyžicami extra panenského olivového oleja.
  9. Pečte v rúre asi 10 minút (pri 180°).
  10. Pred podávaním posypte nadrobno posekaným cesnakom, oreganom a nasekanou petržlenovou vňaťou. 
 Kilokalórie/porcia 250,0 kcal
Bielkoviny celkovo 15,4 g 
Lipidy celkovo 12,2 g
Využiteľné sacharidy 19,6 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 2,4 g
 – mononenasýtené celk. 7,5 g
 – polynenasýtené celk. 2,1 g
Cholesterol 52,5 g
Vláknina 2,2 g
Železo 3,4 mg
Vápnik 145,2 mg
Sodík 186,0 mg
Draslík 782,2 mg
 
Fosfor 205,4 mg
Magnézium 71,6 mg
Vitamíny:
 B1 0,1 mg
 B2 0,2 mg
 B3 12,8 mg
 B9 41,1 μg
 A 24,0 μg
 E 2,5 mg
 D 8,3 mg
 B5 0,4 mg
 B8 2,7 μg
 B12 0,0 μg