Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Skoré zemiaky na cesnaku

Pre šesť osôb
600 g veľkých mladých zemiakov
8 strúčikov cesnaku
2 lyžice extra panenského olivového oleja
3 vetvičky rozmarínu
balzamový ocot (podľa chuti)
Štipka hrubozrnnej soli{mospagebreak}

   Pre šesť osôb
  • 600 g veľkých mladých zemiakov
  • Osem strúčikov cesnaku
  • Dve lyžice extra panenského olivového oleja
  • Tri vetvičky rozmarínu
  • Balzamový ocot (podľa chuti)
  • Štipka hrubozrnnej soli
 

 

   Príprava
  1. Očistite zemiaky, oškriabte ich drôtenkou a opláchnite pod tečúcou vodou.
  2. Dajte na oheň hrniec naplnený studenou vodou, nasypte tam zemiaky so šupou.
  3. Len čo voda zovrie, osoľte a varte 5 minút.
  4. Zemiaky sceďte, dajte ich pod studenú tečúcu vodu a osušte ich.
  5. Vezmite plech: dajte naň za dve lyžice extra panenského olivového oleja, neošúpané strúčiky cesnaku, vetvičky rozmarínu a zemiaky.
  6. Predtým ako to dáte do rúry, zemiaky a cesnak dobre pootáčajte v oleji i rozmaríne, a porozťahujte ich po celom plechu.
  7. 15 minút pečte bez otáčania vo vyhriatej rúre (na 200 stupňov).
  8. Vytiahnite vetvičky rozmarínu a pridajte čerstvé. Pootáčajte zemiaky a pečte ich ďalších 10 minút.
  9. Keď sú zemiaky opečené a chrumkavé, vytiahnite ich z rúry. Ak chcete, pokvapkajte ich niekoľkými kvapkami octu.
  10. Hneď podávajte. Zemiaky sa jedia aj so šupkou.
 Kilokalórie/porcia 127,7
Bielkoviny celkovo 2,0 g 
Lipidy celkovo 6,2 g
Využiteľné sacharidy 16,1 g 
Mastné kyseliny: 
 -nasýtené celkovo 1,0 g
 -monoinsaturované celk. 4,5 g
 - polyinsaturované celk. 0,6 g
Cholesterol 0,0 g
Vláknina 1,7 g
Železo 0,9 mg
Vápnik 19,8 mg
Sodík 55,3 mg 
Draslík 382,5 mg
sfor 56,5 mg
Magnézium 0,0 mg
Vitamíny:
B1 0,1 mg
B2 0,0 mg
B3 2,4 mg
B9 24,2 μg
A 0,0 μg
E 1,4 mg
D 0,0 mg
B5 0,0 mg 
B8 0,0 μg
B12 0,0 μg