Studené cestoviny po židovsky
Pre šesť osôb
500 g špagiet
1 kg zrelých paradajok
1 cibuľa nakrájaná na kúsky
1 mrkva nakrájaná na kúsky
4 kúsky zeleru posekané na kúsky
1 viazanička bazalky
3 lyžice extra panenského olivového oleja
štipka soli
{mospagebreak}
Pre šesť osôb |
|
![]() |
Príprava |
- Paradajky umyte, nakrájajte na kúsky a vložte do hrnca spolu s nakrájanou cibuľou, mrkvou a zelerom.
- Asi 1 hodinu varte na miernom ohni.
- Pred koncom varenia pridajte bazalkové lístky a štipku soli.
- Prepasírujte a šťavu odložte do chladničky.
- V osolenej vode uvarte špagety „al dente“.
- Nechajte odkvapkať a vložte do plytkého taniera alebo plytkej a širokej nádoby.
- Ochuťte extra panenským olivovým olejom. Často miešajte, aby sa vám špagety nelepili.
- Cestoviny vložte do chladničky a pred podávaním dochuťte studenou paradajkovou šťavou.
Šťavu môžete mať v chladničke asi jeden týždeň.
Kilokalórie/porcia 446,2 |
Bielkoviny celkovo 11,8 g
Lipidy celkovo 9,7 g
Využiteľné sacharidy 77,9 g
Mastné kyseliny:
– nasýtené celkovo 1,6 g
– mononenasýtené celk. 6,8 g
– polynenasýtené celk. 1,1 g
Cholesterol 0,0 g
Vláknina 4,8 g
Železo 2,0 mg Vápnik 54,5 mg Sodík 1708,8 mg Draslík 786,5 mg |
Fosfor 207,4 mg Magnézium 85,6 mg Vitamíny: B1 0,18 mg B2 0,17 mg B3 3,3 mg B9 71,5 μg A 0,0 μg E 4,0 mg D 0,0 mg B5 0,59 mg B8 8,2 μg B12 0,0 μg |