Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Studené cestoviny po židovsky

Pre šesť osôb
500 g špagiet
1 kg zrelých paradajok
1 cibuľa nakrájaná na kúsky
1 mrkva nakrájaná na kúsky
4 kúsky zeleru posekané na kúsky
1 viazanička bazalky
3 lyžice extra panenského olivového oleja
štipka soli  
{mospagebreak}

   Pre šesť osôb
  • 500 g špagiet
  • 1 kg zrelých paradajok
  • 1 cibuľa nakrájaná na kúsky
  • 1 mrkva nakrájaná na kúsky
  • 4 kúsky zeleru posekané na kúsky
  • 1 viazanička bazalky
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • štipka soli

 

   Príprava
  1. Paradajky umyte, nakrájajte na kúsky a vložte do hrnca spolu s nakrájanou cibuľou, mrkvou a zelerom.
  2. Asi 1 hodinu varte na miernom ohni.
  3. Pred koncom varenia pridajte bazalkové lístky a štipku soli.
  4. Prepasírujte a šťavu odložte do chladničky.
  5. V osolenej vode uvarte špagety „al dente“.
  6. Nechajte odkvapkať a vložte do plytkého taniera alebo plytkej a širokej nádoby.
  7. Ochuťte extra panenským olivovým olejom. Často miešajte, aby sa vám špagety nelepili.
  8. Cestoviny vložte do chladničky a pred podávaním dochuťte studenou paradajkovou šťavou.

Šťavu môžete mať v chladničke asi jeden týždeň.

 Kilokalórie/porcia 446,2
Bielkoviny celkovo 11,8 g 
Lipidy celkovo 9,7 g
Využiteľné sacharidy 77,9 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 1,6 g
 – mononenasýtené celk. 6,8 g
 – polynenasýtené celk. 1,1 g
Cholesterol 0,0 g
Vláknina 4,8 g
Železo 2,0 mg
Vápnik 54,5 mg
Sodík 1708,8 mg
Draslík 786,5 mg
 
Fosfor 207,4 mg
Magnézium 85,6 mg
Vitamíny:
 B1 0,18 mg
 B2 0,17 mg
 B3 3,3 mg
 B9 71,5 μg
 A 0,0 μg
 E 4,0 mg
 D 0,0 mg
 B5 0,59 mg
 B8 8,2 μg
 B12 0,0 μg