Krvný tlak

Cholesterol

Srdcová arytmia

Cukor

Trapanské pesto

Na dochutenie 500 g cestovín pre šesť osôb
8 zrelých stredne veľkých paradajok 
5 strúčikov cesnaku
50 g mandlí
viazanička bazalky
5 lyžíc extra panenského olivového oleja
1 feferónka (alebo polovica feferónky)
štipka hrubozrnnej soli 
{mospagebreak}

   Pre šesť osôb
  • Na dochutenie 500 g cestovín pre šesť osôb
  • 8 zrelých stredne veľkých paradajok 
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 50 g mandlí
  • viazanička bazalky
  • 5 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 1 feferónka (alebo polovica feferónky)
  • štipka hrubozrnnej soli
   Príprava
  1. Paradajky ponorte na 1 – 2 minúty do vriacej vody, ošúpte ich, nakrájajte na kúsky a odstráňte semienka.
  2. V mažiari rozdrvte bazalku, cesnak, soľ.
  3. Pridajte mandle, olej, rajčiny a feferónku. Pokračujte v drvení, kým nevznikne kompaktná zmes.

Na prípravu môžete  použiť aj mixér, ale výsledok bude odlišný. Táto omáčka dobre dochutí  všetky druhy cestovín.

 Kilokalórie/porcia 206,1
Bielkoviny celkovo 2,6 g 
Lipidy celkovo 19,6 g
Využiteľné sacharidy 4,9 g 
Mastné kyseliny: 
 – nasýtené celkovo 2,8 g
 – mononenasýtené celk. 14,3 g
 – polynenasýtené celk. 2,3 g
Cholesterol 0,0 g
Vláknina 2,4 g
Železo 0,9 mg
Vápnik 35,1 mg
Sodík 73,3 mg
Draslík 441,2 mg
 
Fosfor 74,9 mg
Magnézium 37,5 mg
Vitamíny:
 B1 0,1 mg
 B2 0,05 mg
 B3 1,2 mg
 B9 23,2 μg
 A 0,0 μg
 E 6,5 mg
 D 0,0 mg
 B5 0,4 mg
 B8 5,5 μg
 B12 0,0 μg