O nadácii | Kontakt | Projekty | Partneri
Aj vďaka Vaším 2% sa môžeme už 8 rokov starať aj o Vaše srdce a srdcia Vašich najbližších. Ďakujeme, že nás opäť podporíte.
www.tvojesrdce.sk
Poradňa
Potrebujete informáciu alebo radu súvisiacu s kardiovaskulárnymi ochoreniami?

Veľmi sa ospravedlňujeme, ale dočasne z technických príčin nie je možné zadávať otázky

Prosíme, aby ste pred zaslaním otázky so svojím zdravotným problémom prezreli už zverejnené odpovede, pretože odpoveď na svoj dotaz môžete nájsť medzi nimi.
Záujem o poradňu je mimoriadne veľký, preto nemôžeme vždy odpovedať Vaše dotazy okamžite. Ďakujeme za pochopenie.
Vyhľadávanie v poradni:
Dobry den,

som muz, 28 rokov, pisem do Vasej poradne uz druhykrat, nakolko sa mi aj napriek dlhemu patraniu nepodarilo stale dopracovat k moznemu povodu mojich problemov, avsak zdravotne problemy sa vymedzili na mozno o nieco jasnejsie prejavy. Problemy sa celkovo vyskytuju uz viac ako 2 roky, pricom zo zaciatku to bolo skutocne skor psychickeho charakteru - nocne potenie, navaly horucavy, busenie srdca, zasklby svalov, niekolkokrat triaska po celom tele v noci, celkove problemy s travenim, caste mocenie a tak podobne. Presiel som spustu vysetreni - opakovane EKG, echo, komplexne a opakovane krvne odbery, vysetrenia mocu a stolice, RTG chrbtice a hrudnika, neurologicke vysetrenia (vratane EMG a EEG), gastrologicke vysetrenia, endokrinologiu, vsetko bez nejakych jasnych nalezov, iba raz bola mierne zvysena hladina draslika, druhy krat mierne zvysena hladina cervenych krviniek, treti krat mierne zvysene eosinofily... jedine realne nalezy boli z RTG chrbtice, ktora potvrdila miernu skoliozu a blokovane 2 stavce (myslim C4-C5), maser mi ich neskor nahmatal udajne az 6. Da sa povedat, ze az na obcasne vykyvy sa psychicka stranka pomerne stabilizovala, avsak co mi jednoznacne ostalo a momentalne sa zial objavuje stale castejsie su problemy smerujuce k srdcu. V podstate uz po cele dni pocitujem dychavicnost a nedostatok vzduchu, tlak na hrudniku vystrelujuci do chrbtice a ruk a uplne najdesivejsie su stavy vyskytujuce sa uz aj niekolkokrat denne - bud pri istych pohyboch alebo nadychoch, niekedy pri chodzi alebo rozpravani, pocitim nahly tlak v srdci akoby prestalo na par sekund pracovat a v zapati sa dostavia pocity uzkosti, zavratov a nasledne sa pulz zvysi na 120-150. Najhorsie je, ze tieto stavy sa dostavuju vacsinou v pokoji, pri sportovani sa mi to nestalo este ani raz, a ked sa to vyskytne nedokazem to nijako ovplyvnit, jednoducho dufam, ze to vzdy rychlo prejde. Tympadom je asi problem to aj adekvatne vysetrit, posledne echo vysetrenie (zhruba pred rokom) bolo podla kardiologa uplne ukazkove, rovnako EKG mam vzdy udajne vzorove. Moze toto podla Vas skutocne sposobovat chrbtica? Urcite si cim skor dam spravit znovu RTG hrudnika aby som zistil aktualny stav, pripadne znovu echo a skusim este spirometriu pre pripadne plucne problemy, napada Vas vsak este nejaka ina mozna suvislost, ktoru by som mal dat preverit?

Vopred dakujem.
Ťažkosti, ktoré uvádzate, môžu mať dva dôvody: prvý je celkom určite skolióza a blok dvoch stavcov a druhý je celkom iste určitá psychická labilita. Skolióza skutočne môže tieto ťažkosti vyvolávať. Keďže echo je komplet negatívne (nepíšete o krvnom tlaku, ale predpokladám že je normálny) - ešte by som zvážil záťažové vyšetrenie a pravdepodobne aj nejaké psychologické vyšetrenie – následne, pokiaľ bude toto negatívne.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobry den. Moj syn (26 rokov) bol ako 7 mesacny operovany – Dg.:koarktácia aorty. Je pravidelne sledovany, 189cm/70 kg. Zavery lek.sprav: nestenotizujuca bikusp.chlopna, mierna dilatacia bulbu aorty, funkcny prolaps mitralnej a trikuspidalnej chlopne. Hepatopathia v anamneze (benigna hyperbilirubinemia), TK 130/75, akcia 73/min. Jeho zdravotny stav si doteraz nevyzadoval uzivanie ziadnych liekov. Tento rok po kontrole odporucene uzivanie Betalock ZOK 25 mg (v suvislosti s hodnotou pulzu). Syn sa brani uzivaniu liekov, rekreacne sportuje, citi sa dobre, snazi sa stravovat racionalne. Rychlejsie busenie srdca pocituje hlavne pri sporte, plavani. Domnievate sa, ze uzivanie Betalocku v jeho pripade je nevyhnutne (vid neziaduce ucinky v pribalovom letaku), resp. prospesne, v akom zmysle? Dakujem za odpoved.
Liek, o ktorom píšete mu nasadil lekár práve pre pocity búšenia srdca, ktoré on vníma pri športe. Dávky lieku, ktorý užíva sú skutočne veľmi nízke a môžu mu dovoľovať lepší pocit pri športovaní, môže mu znížiť pocit unavenosti atď. Každé lieky samozrejme môžu mať isté nežiadúce účinky, pokiaľ by ich mal, nech to oznámi svojmu lekárovi. Liek, ktorý uvádzate, väčšinou nemá nežiadúce účinky na pečeň.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobry den, mam 26 rokov a na ECHO-kg mi zistili bikuspidalnu aortalnu chlopnu s lahkou aortalnou regurgitaciou 1/4 a s hranicnou dilataciou LK s aortalnym korenom 40 mm. Mam hypertenziu 1. stupna. Ako sa preziva s takouto chlopnou a ako sa to cele moze vyvinut? Ake problemi moze sposobovat? Kardiolog ma ubezpecuje, ze to zatial nesposobuje ziadne problemi. Na tlak sa liecim betablokatormi. Dakujem
Pokiaľ máte bikuspidálnu aortálnu chlopňu s ľahkou aortálnou regurgitáciou s hraničnou dilatáciou ľavej komory pri súčasne prítomnej hypertenzii, najlepšie, čo môžete urobiť, je pravidelne si kontrolovať krvný tlak a držať ho v medziach normy. Tento typ chlopňovej chyby prebieha väčšinou bez príznakov, preto je vhodné v určitých časových intervaloch podľa závažnosti stavu vykonávať pravidelné echokardiografické kontroly, intervaly kontrol treba dohodnúť s vaším lekárom. Väčšinou stačí raz za 3-4 roky.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Pekný deň. Som muž 32/63/170. Venujem sa horskej cyklistike 3000-4000 km ročne.
Mám zvýšený tlak, užívam ACCUPRO 1tbl. denne.
Často sa mi stáva že mi srdce "chveje" pár sekúnd a vždy mi príde nevoľno ( na odpadnutie).
Mám za sebou EKG, EKG Holter, Tlak Holter, záťažové vyšetrenie na stac. bicykli.
Počas záťažového testu mi srdce tiež skákalo ( chvelo sa ) hlavne vo fáze už po záťaži, aj to bolo zaznamenané. Bolo mi povedané že o nič v podstate nejde a je všetko v poriadku.
Len tieto pocity su nepríjemné a mám strach aby som neomdlel.
Máme dve malé deti a hlavne syn 18 mes. vôbec v noci nespáva, som aj 5-6 krat za noc hore aj nekoľko minút občas hodín. Neprespal jedinú noc odkedy sa narodil.
Nemôžu tieto veci mať spoločne že poriadne nespávam a organizmus je vyčerpaný, nervozny...
Ako doplnok com začal užívať Magnezium 2x350 mg denne.
Uvádzate, že všetky vyšetrenia vrátane EKG, holtera, záťažového vyšetrenia boli negatívne a počas záťažového testu boli zaznamenané vaše ťažkosti, ktoré boli posúdené ako negatívne. Ste mladý človek, predpokladám, že nafajčíte, uvádzate, že športujete, žijete teda zdravým spôsobom, nepredpokladám teda, že sú ťažkosti podmienené kardiálne. Môže to byť aj z vyčerpania. Skúste sa naučiť relaxovať, ak sa dá, športujte.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, Csc.
 
Dobry den.
Mam 29 rokov, 186cm, 95kg.Asi pred dvoma mesiacmi som zasiel k doktorke, nakolko som citilmierny tlak na hrudi a obcasne "busenie srdca". Doktorka mi namerala tlak 145/95. Vravela ze "hranicne hodnoty" a poslala ma na EKG. Tam vsetko OK. Dostal som tabletky CONCOR 5, rano a vecer 1/2 tabletky. Tlak sa upravil na 130/90, ale mierny tlak na hrudi citim stale. Pred tromi dnami a taktiez dnes cez den, mi srdce akoby fibrilovalo, iba sa triaslo, co trvalo v oboch prípadoch cca 3-4 sekundy, ale uz som zacinal akoby odpadavat, zacalo sa stievat a musel som sa niecoho chytit. Urcite keby to trvalo este trochu dlhsie, tak by som odpadol. Potom sa srdce prestalo chviet a zasa je vsetko OK. Bojim sa ale, ci srdce "naskoci" vzdy do normálu. Co by ste poradili, môže ist o vazny problem? Je nutne opätovne zajst k lekarovi, prip. ake vysetrenia doporucujete? Dakujem.
Ste mladý človek, na to, aby bolo možné posúdiť váš stav, by bolo nanajvýš vhodné vedieť, aký máte tlak krvi a pulz počas týchto stavov. Žiadajte interné vyšetrenie, v prípade, že by internista nevedel adekvátne vysvetliť, požiadajte aj o kardiologické vyšetrenie.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobrý deň ! Môj manžel /28 r./ má problém s vysokým tlakom. Pred užívaním lieku Lodoz mal bežné hodnoty tlaku 150/ 90 aj vyššie. Akonáhle začal užívať spomínaný liek, začal pociťovať búšenie srdca, hnačka, kolísanie tlaku doobeda 100/ 70, večer 160/90-180/90, žaludočné potiaže a pod. Počas 6 týždňov užívania tohto lieku 7-krát navštívil pohotovosť kvôli týmto ťažkostiam. Krvné vyšetrenia aj vyšetrenia srdca boli ok. Je abstinent a takmer rok nefajčí. Prácu má dostatočne fyzicky náročnú a pohyb doplňa cvičením doma. Lekárka to komentovala ako nežiadúce účinky lieku.. Je liek LODOZ najvhodnejší na liečbu hypertenzie, alebo sú aj iné lieky, ktoré sa znášajú lepšie ?
Hodnoty tlaku, ktoré uvádzate, sú u 28 ročného muža zvýšené. Nežiadúce účinky liekov môžu skutočne nastať pri užívaní liekov, poraďte sa s vaším lekárom, treba ho samozrejme zameniť. Nezostaňte však bez liečby...

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobry den chcela by som sa opytat.MAm 26 rokov a aj nadvahu. Nepijem, nefajcim. CCa pred pol rokom mi zacalo byvat zle- slabosti, pocit na odpadnutie isla som k dr. ta mi zistila vysoky nasadila mi Concor polku rano a polku vecer. Poslala ma aj na ekg- kardiologicka ma poslala na endokrinilogiu ze to bude asi z stitnej zlazy. Na vysetreni som este nebola nakolko som objednana az na 11.11. Asi pred 4 dnami som sa zacala strasne potit tocila sa mi hlava a citila som zvieravu bolest na hrudniku , pichalo ma aj na pravej aj na lavej strane hrudnika a tazko sa mi dychalo. Postupne to preslo Zopakovalo sa to od vtedy asi 3 krat. MAm ist ku dr. alebo staci az po vysetreni u endokrinologa? Co to mohlo sposobit?
Závrate môžu byť spôsobené aj zmenami krvného tlaku, píšete, že máte hypertenziu a beriete lieky. Zvýšte pitný režim, zmerajte si tlak krvi aj pri ťažkostiach. Možno zistíte, že, keď máte závrate, že máte veľmi nízky alebo naopak veľmi vysoký tlak krvi. Bolesti na hrudníku, ktoré udávate, vzhľadom na fakt, že ste mladá žena sú menej pravdepodobné, že by boli od srdca, navštívte prakt. lekára, ktorý posúdi, či treba aj interné vyšetrenie.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Mám tridsať rokov, už dlhšiu dobu mám vysokú sedimentáciu, kolísavú od sedemnásť do šesťdesiat, pociťujem tiež pichavú bolesť v oblasti ľavej lopatky. Beriem pol roka antikoncepciu a vyfajčím asi štyri cigarety denne.V poslednom období som pod dosť veľkým stresom.Mohli by tieto príznaky poukazovať na nejakú srdcovú chorobu, vadu?Vyšetrenia u gynekologa, reumatológa, ako aj vyšetrenia brušnej dutiny boli v poriadku.Taktiež EKG srdca bolo v poriadku. ĎAKUJEM
Zvýšená sedimentácia, fajčenie cigariet, aj keď len štyry denne a antikoncepcia, je mimoriadne zlá kombinácia. Hrozí vám riziko embolizácie do pľúcnice, alebo iný typ embólie, v každom prípade odporúčam okamžite prestať fajčiť a možno aj prechodne vysadiť antikoncepciu. Pôvod vysokej sedimentácie – treba konzultovať hematológa, respektíve internistu, aby zistil príčinu. Ku kardiológovi stačí ísť až po vyšetreniach u endokrinológa.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobrý deň, prosím Vás, chcela by som sa spýtať na radu. Mám 31 rokov. Pociťujem dlhší čas silnejšiu slabosť v ľavom ramene, ťahá sa to už od ľavého prsníka, pod pazuchou, celé rameno, až celá ruka, pociťujem potrebu masírovať si ruku a cvičiť s ňou. Akoby mi chcela klesnúť celá ľavá časť tela. Mávam ťažkosti aj s dýchaním, napr. keď sa rozprávam s niekym, musím sa častejšie hlbšie nadýchnuť. Objavovalo sa to občas, momentálne už častejšie, napríklad teraz vkuse tri dni, občas aj v noci sa zobudím na slabosť a musím si masírovať celú ľavú časť tela, aj prsník.
Prosím Vás, viete mi poradiť, či mám vyhľadať kardiológa, alebo za akým lekárom mám ísť. Môže to byť ochorenie srdca?
Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď.
Dobrý deň, v prvom rade by som odporúčal navštíviť ortopéda. Pokiaľ by tento nález nevysvetľoval vaše ťažkosti, obráťte sa na praktika, resp. internistu.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 
Dobry den pan doktor. Som zena mam 20 rokov, som po liecbe cytostatikami pre diagnozu HL. Zistili mi tachykardiu a nasadili lieky Bisomerck. Bola som u kardiologa, do zaznamu mi napisal ze : prolaps na cipe mitralnej chlopne naznaceny ..chcela by som sa opytat ci ta tachykardia suvisi s tymto nalezom a do akej miery je tato diagnoza nebezpecna a zivot obmedzujuca. Momentalne cakam na vysledky od endokrinologa ci sa nejedna aj o stitnu zlazu. vopred dakujem
Tzv. prolaps mitrálnej chlopne – naznačený - nepatrí medzi nálezy, ktoré sú vo všeobecnosti nebezpečné. Niekedy súvisí s búšením srdca, diagnóza v zásade nie je nebezpečná, ani život obmedzujúca.

doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.
 

Aktuality
Nájdete nás na Facebooku 

Beh pre život

Zapojte sa do Tesco behu pre život a pomôžte.
www.behprezivot.sk

 
 

13. september 2013
Tlačová konferencia.

September už tradične patrí srdcu a srdcovým témam. Aj v tomto toku sme odštartovali Mesiac O Srdcových Témach tlačovou konferenciu, ktorá sa uskutočnila v šťastvý piatok 13. 9. 2013 v hoteli Double Tree by Hilton

viac
Zdravé jedlo

Zelená ryža na studeno


Pre šesť osôb
400 g ryže
veľká viazanička petržlenovej vňate
veľká viazanička bazalky (asi dvojnásobok petržlenovej vňate)
vetvička rozmarínu
viazanička cibuľovej vňate
citrónová šťava
 

viac

© WEBCENTRUM system